5 tips om te groeien in zichtbaarheid

‘’Je zou nog meer kunnen werken aan je zichtbaarheid’’. Het is misschien wel de meest gebruikte oneliner tijdens functioneringsgesprekken. Ook als ondernemer weet je dat je moet groeien in zichtbaarheid. Maar hoe doe je dat? Je ziet jezelf al staan op de zeepkist, elke dag posten op social media of ‘ja’ zeggen op elk nieuw project dat voorbij komt. Nee, daar word je niet echt blij van. Laat staan dat je er tijd voor kan maken in je toch al overvolle agenda. Hoe zorg je er dan toch voor dat je groeit in zichtbaarheid, zonder dat je jezelf over de kop werkt?

Zichtbaarheid is kleur bekennen

Laten we beginnen met wat het betekent als je meer ‘zichtbaar’ wilt zijn. Of beter nog, laten we beginnen met wat het vooral niet is. Vaak associëren we zichtbaar zijn met ‘harder werken’, meer uren, meer projecten. Ervoor zorgen dat iedereen je kent, de lichten uitdoen op elke netwerkborrel en 24/7 beschikbaar zijn voor je leidinggevende.

Wanneer zichtbaar zijn wordt gedefinieerd als ‘harder werken’, zijn we eigenlijk vooral bezig met: fitting in. Meedoen aan dat wat je andere prominente collega’s of ondernemers om je heen ziet doen. Maar wat nou als je de bril van ‘fitting in’ inruilt voor de bril van ‘standing out?’ Dan zal je zien dat groeien in zichtbaarheid pas mogelijk wordt wanneer je boven de muziek uitklinkt.

Mensen zullen je onthouden door een aanpak of visie die juist anders is dan de rest. Met andere woorden: groeien in zichtbaarheid gaat veel meer over je eigen mening formuleren, je ideeën een podium geven en ongevraagd uitleggen waarom je denkt dat het beter kan. Je gaat merken dat je groeit in zichtbaarheid wanneer je uitgenodigd wordt om mee te denken over bepaalde onderwerpen of wanneer die ene collega met jou wil ‘sparren’ over een bepaald onderwerp. Zichtbaarheid heeft helemaal niks te maken met harder werken maar alles met kleur bekennen, kiezen waar je van bent en je stem laten horen.

Ontwikkel je eigen stemgeluid

Om te groeien in zichtbaarheid hoef je eigenlijk maar één ding te doen: je eigen stemgeluid ontwikkelen. Dit zijn de vaardigheden om je verhaal te vinden en deze durven te delen. Je hebt dus niet nog meer ervaring, kennis of die ene training nodig. Jouw unieke kijk op de wereld in combinatie met jouw aanpak is al voldoende om je te onderscheiden van de rest en zichtbaar te worden. Er is er immers maar één zoals jij.

Vijf tips om te groeien in zichtbaarheid

Hoe ga je hier concreet mee aan de slag? Hieronder vind je vijf tips om je eigen stemgeluid te ontwikkelen.

1. Vind je eigen verhaal

We denken vaak dat je pas een verhaal te vertellen hebt als je iets ‘groots en meeslepends’ hebt meegemaakt. Gelukkig is dat niet zo. Het is lastig om je verhaal als uniek te zien, omdat het zo vanzelfsprekend voor je is. Probeer eens uit te zoomen en kijk naar de keuzes die je hebt gemaakt. Wat heeft je gebracht waar je nu staat? Grote kans dat hier een aanknopingspunt ligt voor het vinden van jouw unieke verhaal.

2. Laat perfectionisme los

Perfectionisme is misschien wel de grootste rem op jouw zichtbaarheid. Zichtbaarheid heeft alles te maken met ‘wat werkt’ voor jouw publiek en om daar achter te komen moet je experimenteren. Welke woorden zorgen ervoor dat je opvalt en onthouden wordt? Doen in plaats van denken is het motto. Want terwijl jij nog zit te broeden op die perfecte socialmediapost, is je concurrent al jouw klanten aan het helpen. Get out there! Focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit.

3. Zoek je eigen urgentie

Zichtbaar zijn komt met ongemak. Je voelt jezelf al snel te veel, te overdreven of te aanwezig. Vaak komen daar allerlei (negatieve) gedachten bij over wat anderen van jou denken. Allemaal redenen om dan maar niet op de voorgrond te treden.

Als je dit herkent, stel jezelf dan eens de volgende vraag: wat staat er op het spel als je het niet doet, als je niet kiest voor groeien in zichtbaarheid. Welke talenten laat jij onbenut? Ontneem jij jezelf kansen om de ander te helpen met dat waar jij goed in bent? En welke dromen laat jij niet uitkomen voor jezelf?  Het antwoord op deze vraag zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat je moeiteloos over die drempel van zichtbaarheid stapt.

4. Ontwikkel je storytelling-skills

Misschien heb jij al je verhaal te pakken en ben je helemaal niet meer zo bang om jezelf te laten zien. In dat geval is het tijd dat je je storytelling-skills gaat ontwikkelen. Hoe vertel je het goede verhaal op de juiste manier zodat je onthouden wordt en jezelf écht onderscheidt? Hoe laat je je authenticiteit doorklinken in alles wat je doet? Deel je persoonlijke ervaringen en inzichten om je boodschap te laden.

5. Oefen en stel bij

Een verhaal is nooit in één keer raak. Het is belangrijk dat je oefent en observeert wat er gebeurt. Als je een presentatie geeft: welke vragen worden gesteld en welke niet? Welke energie ontstaat er in de zaal? Vraag om feedback en stel bij.

Vuurtje

Als je wilt groeien in zichtbaarheid is er eigenlijk maar één weg: stap uit het format. Stop met doen wat iedereen doet al is dat hartstikke spannend. Het goede nieuws is dat alles al aanwezig is om ermee aan de slag te gaan. Om jouw unieke kijk op de wereld door te laten klinken in je eigen stemgeluid en daarmee mensen te inspireren of aan te zetten tot actie. Uit je comfortzone stappen gaat je makkelijker af als je van binnen een vuurtje voelt branden. Als je binnenin een stem hoort die zegt: ‘ik denk dat het anders kan en dat ik echt iets te brengen heb’.

Verder praten over dit onderwerp? Laat me weten hoe jij dit ziet en stuur me een berichtje op LinkedIn (@Freekje Mollema).  

Freekje Mollema_Firma Stip

Hi, ik ben Freekje! Met meer dan 10 jaar ervaring in het realiseren van taaie veranderingen in grote bedrijven, help ik je met het maken en uitdragen van een visieverhaal waarmee je je collega’s overtuigt en wél in beweging krijgt.

Verder lezen?